Darbo teisės rubrika, 2023 birželis

Rubriką rengia Rimantas Stanevičius, PVPA valdybos narys, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ darbo teisės advokatas.

Klausimas: darbuotoja ketina grįžti į darbą po motinystės atostogų, tačiau po įmonės restrutūrizacijos, pozicijos, kurioje ji dirbo prieš motinystės atostogas nebeturime. Į kitą poziciją ji grįžti nenori, nors užmokestis ir lieka tas pats. Kaip turėtume pasielgi šiuo atveju?

Atsakymas: panašu, kad nebelieka daug opcijų – tik nutraukti darbo santykius. Kadangi darbuoja tikėtina, kad turi vaikų iki trijų metų, dėl pozicijos panaikinimo jos atleisti negalima. Todėl lieka arba susitarti, arba svarstyti atleidimą darbdavio valia. Dėl pastarosios opcijos paminėtina, kad net atleidžiant darbdavio valia reikia nurodyti priežastį. Ši priežastis negali būti etatų mažinimas, tad reikės surasti kitą. Paminėtina, kad priežastis turi būti tikra (ne išgalvota), nes ginčo atveju darbdavys turės ją pagrįsti. Reziumuojant, matomai paprasčiau būtų sudaryti susitarimą, jei pavyktų surasti konstruktyvų susitarimą dėl kompensacijos.

Tiesa, dar yra prastovos opcija, t.y. nereikalauti atvykti į darbą ir mokėti atlyginimo dalį. Tačiau tai labiau tarpinis sprendimas, kol apsispręsime dėl tolimesnių žingsnių.

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu