Darbo teisės rubrika. 2021 m. gruodis

Rubriką rengia Rimantas Stanevičius, PVPA valdybos narys, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ darbo teisės advokatas.

Mielieji, sveikiname su artėjančiomis šventėmis!

Šį kartą mūsų rubriką norėtume skirti atsakymui į pateiktą klausimą, susijusį su komandiruotėmis.

Klausimas: Noriu paklausti, kaip reiktų apmokėti ir kompensuoti komandiruotės metu kelionėje į darbdavio nurodytą darbo vietą ir atgal sugaištą laiką po darbo valandų, poilsio ir švenčių dienomis. Ar reikia apmokėti faktiškai dirbtą laiką ir tokį patį laiką suteikti pirmą darbo dieną po kelionės arba šį laiką pridėti prie kasmetinių atostogų?

Pradėsime nuo Darbo kodekso – vadovaujantis juo, jei darbuotojas po darbo valandų, poilsio ir švenčių dienomis keliauja iš darbdavio nurodytos vietos ir atgal, už šį laiką darbuotojui gali būti: (i) suteikiamas tokios pačios trukmės poilsis kitą darbo dieną po kelionės arba (ii) šis poilsio laikas pridedamas prie kasmetinių apmokamų atostogų laiko, abiem atvejais paliekant už šį poilsio laiką darbuotojo darbo užmokestį (DK 107 str. 4 d.). Kurį variantą pasirinkti – galima palikti darbuotojo apsisprendimui arba iš karto įtvirtinti atitinkamame vidaus dokumente (tokiu atveju būtų pravartu tai suderinti su darbo taryba).

Toliau seka įdomioji dalis (VDI).  Valstybinė darbo inspekcija minėtą Darbo kodekso 107 str. 4 d. normą išaiškino tokiu būdu, kad kadangi kelionės laikas yra įskaitomas į darbo laiką, todėl šis laikas dar turi būti apmokamas kaip faktiškai dirbtas laikas (nepadidintu tarifu). Vadinasi – apmokame darbuotojui ir papildomai dar suteikiame laisvo laiko, kaip aptarta aukščiau (plačiau su VDI išaiškinimu galite susipažinti čia).

O kitų opcijų yra? Galima diskutuoti, kiek toks aiškinimas atitinka DK reguliavimą, bet šiai dienai jis yra toks koks yra. Galimai dėl to praktikoje galima sutikti įvairių bandymų taikyti kitokį kompensavimo mechanizmą. Toliau pateikiame kelis praktikoje sutiktas opcijas (suprantama, kad šiame etape nėra aišku, kaip jos būtų traktuojamos ginčo atveju). Kai kurios įmonės vidinėse tvarkose įtvirtina principą, kad už kelionės laiką bus mokama kaip už darbo laiką (paprastai tai bus viršvalandžių ar darbo poilsio / švenčių dieną tarifas). Atitinkamai, jos papildomo laisvo laiko nesuteikia. Kitos kaitalioja darbo grafikus, kad kelionės laikas, kiek įmanoma neviršytų nustatytų tai dienai / savaitei / kitam apskaitiniam laikotarpiui skirtų darbo valandų. Tokiu būdu gaunasi, kad kelionės laikas neviršija ar beveik neviršija grafike nustatyto darbo laiko. Trečios įmonės šį klausimą sprendžia per įvairiausius individualius susitarimus su darbuotojais. Koks tas sprendimas bebūtų, jei yra galimybė jį suderinti su darbo taryba, tai padidins tikimybę jį apginti ginčo atveju.

Pasidalinkite. Būtų labai šaunu, jei pasidalintumėte savo praktika el. p. info@pvpa.lt. Pažadame nuasmenintu apibendrinimu pasidalinti su visais. Na, ir įvertinant, kad ne atostogų sezono metu prašome – jei pasidalinti norite, bet rašyti laiko neturite – brūkštelkite į žemiau esančią klausimo formą trumpą žinutę, kad norite pasidalinti, nurodydami savo tel. nr. ir el.p. adresą. Mes su Jumis susieksime ir galėsime aptarti Jūsų modelį telefonu.

Kaip visada, tikimės, kad šis komentaras Jums bus naudingas, taip pat tikimės sulaukti Jūsų pasidalinimų! Ir toliau laukiame Jūsų klausimų>>

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu