2016.11.24 įvyko apskrito stalo diskusija „Įvairovė ir įtrauktis“.

20161124_120533_resized2016.11.24  įvyko antroji PVPA apskrito stalo diskusija „Įvairovė ir įtrauktis“ (angl. diversity and inclusion). Renginį moderavo PVPA valdybos narės Solveiga Grudienė (Primum esse) ir Daiva Lubinskaitė-Trainauskienė (Thermo Fisher Scientific Baltics)

Kalbėjome apie tai, kaip suprantame, kas yra įvairovė ir įtrauktis organizacijoje, kodėl svarbu apie tai kalbėti, ką atskiros organizacijos daro šioje srityje, su kokiais iššūkiais susiduria.

Pirmiausia išryškėjo  didelė įvairovė nevienodame mūsų matyme ir patirtyje apie tai, kas telpa į šias sąvokas. Priklausomai nuo to, kaip suprantame, tokią ir problematiką siejame. Buvo naudinga išgirsti vieni kitų požiūrį ir praplėsti, praturtinti savąjį.

Aptariant konkrečius pavyzdžius, matėme, kad vienose organizacijose šis klausimas dar nelabai neaktualus, nes jos yra homogeniškos, dirba daugiau vietinėje rinkoje ir kol kas nesusiduria su iššūkiais, kurie jau yra tarptautinių organizacijų kasdienybė. Tarptautinėse – įvairia forma ir apimtimi įvairovės ir įtraukties tema gyva: yra procedūros ir tvarkos, vyksta mokymai vadovams ir darbuotojams, susiję klausimai keliami ir nagrinėjami ne tik iškilus problemai, bet ir prevenciškai.

 Kalbėjome apie tai, kad kai kurie įvairovės elementai yra akivaizdūs: rasė, tautybė, amžius, išsilavinimas, lytis… Kiti – ne tokie akivaizdūs (buvimas „kitokiu“ – ypatingi poreikiai (pvz. autizmo spektro sutrikimas ir pan.), išskirtiniai interesai ar gyvenimo būdo specifika (vegetarai, veganai ir pan.), poreikiai, susiję su šeimos specifika (poreikis trumpesnei darbo dienai ar savaitei ir kt.) ar sveikatos būklės padiktuotos sąlygos. Su tuo susiję ir nevienodi poreikiai įtraukčiai. Dar subtilesnis lygmuo – nevienodas mūsų požiūris į pasaulį, kultūriniai skirtumai ar skirtingi bendravimo stiliai. Kas vienoje kultūroje norma, kitoje – netinkama, kas vienam atrodo šmaikštu, kitam gali skambėti kaip įžeidimas ir pan. Neretai su tuo susijęs ir patyčių klausimas. Kalbėjom, kad svarbu rūpintis šia tema organizacijose, stebėti situaciją ir tinkamai reaguoti reikiamu momentu.

20161124_120448_resized

Diskutuodami neišvengiamai palietėme teisinius  aspektus – esamą teisinę praktiką bei ateityje numatomas normas, kuriomis anksčiau ar vėliau teks vadovautis užtikrinant lygias sąlygas, nediskriminavimą ir kitus į įvairovės bei įtraukties lauką telpančius aspektus.

Sutarėme, kad šiuo renginiu padarėme pradžią platesniam įvairovės ir įtraukties temos nagrinėjimui PVPA rėmuose. Kitąmet tikrai prie jos sugrįšim. Nes čia tikrai yra ką veikti – ir mūsų organizacijose, ir apskritai organizacijų vadybos srityje bei visuomenėje. Kad svarbu plėsti supratimą, edukuoti visus darbuotojus, atskirai dirbti su vadovais, nes nuo jų daug kas priklauso.

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu