2016.02.04 Darbo teisės rubrika

Atsižvelgdami į narių pageidavimus, pradedame rengti naują Darbo teisės rubriką, kuri pasirodys kas 2-3 mėnesius, priklausomai nuo temų bei poreikio. Rubriką ruošia PVPA valdybos narys Rimantas Stanevičius (advokatų kontoros „Valiunas Ellex“ darbo teisės advokatas).

Kviečiame rašyti info@pvpa.lt , jeigu norite pasiūlyti temą ar klausimą, kurį būtų verti aptarti šioje rubrikoje.

Kas naujo apie Darbo kodeksą?

socmodelisNepaisant savo laiku buvusio didžiulio ažiotažo, panašu, kad šis teisės aktas dienos šviesos neišvys bent jau iki šių metų vidurio. Šiame etape ir kodekso projektas, ir jį lydintys įstatymai skinasi kelią Seime. Atitinkamai galutinis projektas priėmimui galėtų būti pateiktas anksčiausiai pavasario sesijai. Jei jis bus priimtas, vargu ar įsigalios anksčiau kaip 2017-01-01.

Atsakant į neužduotą klausimą – ar jau reikia ruoštis jo taikymui (ką siūlo nemažai tam skirtų renginių ir kitokių mokymų). Sunku pasakyti. Dėl įvairių kodekso nuostatų vyksta pakankamai intensyvios diskusijos, kurios, matyt, nesibaigs iki pat balsavimo. Tad ar yra prasmė gilintis į negalutinį tekstą – lai kiekvienas nusprendžia pats.

Teismai ir vėl pasakė kažką įdomaus

Kelionė į darbą taip pat gali būti darbo laikas. Europos Teisingumo Teismas priėmė nutartį, kurioje pripažino, kad darbuotojų sugaištas laikas į/iš darbo tam tikrais atvejais turėtų būti įskaičiuotas į darbo laiką. Ši taisyklė taikoma tų darbuotojų atžvilgiu, kurie kiekvieną dieną vyksta iš namų pas klientus ar kitą nuolat besikeičiančią paskirties vietą. Tokiu atveju, teismo vertinimu, darbuotojai nebegali planuoti ir kontroliuoti savo kelionės į darbą ar iš jo laiko, nes tai nuolat kinta. Atitinkamai, nurodytu atveju išvykimas iš namų, pasak teismo, tampa darbo funkcijų vykdymu. Kiek tai aktualu Lietuvoje? Matyt, kad aktualu, nes, iškilus analogiškam ginčui, tikėtina, kad vietiniai teismai vadovausis jau minėto teismo suformuota taisykle (jei kitos aplinkybės sutaps).

Įdomybės iš praktikos (arba karštos DT temos)

Go digital. Jei reikėtų įvardinti dabar populiariausią temą, dėl ko klientai kreipiasi į DT advokatus (neskaitant darbo ginčų ir atleidimų), tai galėtų būti popierizmo darbo santykiuose sumažinimas naudojantis IT. Vieni nori atsisakyti komandiruočių ar atostogų įsakymų (su kuo nenori sutikti buhalteriai), kiti kelia dar ambicingesnius tikslus – iki pat darbo sutarties perkėlimo į e-formatą. Nelendant į reguliavimo detales, mūsų patarimas paprastai prasideda nuo konkrečios tvarkos pasitvirtinimo (dar senoviškai, ant popieriaus, bet jau paskutinį kartą), kurioje būtų aiškiai išdėstyta, kaip gyvensime toliau. Tai yra, kokių popierinių dokumentų neliks, kas juos pakeis, kaip su jais kolektyvas bus supažindinamas, kaip bus užtikrintas e-tapatybės autentiškumas ir t.t.

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu