Darbo teisės rubrika, 2023 gegužė

Rubriką rengia Rimantas Stanevičius, PVPA valdybos narys, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ darbo teisės advokatas.

Sveiki, mielieji,

Kaip įprasta – sugrįžtame su kasmėnesine darbo teisės rubrika. Labai smagu, kad šį kartą sulaukėme Jūsų klausimo, todėl rubriką paskirsime atsakymui į jį.

Klausimas:Pasikeitus tvarkai dėl vaiko priežiūros atostogų, ar reiktų atsinaujinti prašymų atostogoms formas, kadangi atsirado dviejų mėnesių neperleidžiamos atostogos? Tad ar šioms neperleidžiamoms atostogoms yra reikalinga atskira prašymo darbdaviui forma?“

Komentaras: jeigu trumpai – ne, jokių papildomų formų ar jų atnaujinimo nereikia.

Darbuotojas, kaip ir anksčiau, turi pateikti prašymą darbdaviui dėl vaiko priežiūros atostogų suteikimo nurodydamas laikotarpį, kuriuo prašo tokių atostogų. Pirmieji du tokio laikotarpio mėnesiai bus automatiškai SODROS vertinami kaip neperleidžiamų atostogų dalis. Jeigu darbuotojas prašytų atostogų trumpesniam laikotarpiui nei dveji mėnesiai, jos vis tiek būtų automatiškai laikomos neperleidžiamų atostogų dalimi. Atitinkamai, nei darbuotojas savo teikiamame prašyme darbdaviui, nei darbdavys 9-SD formoje SODRAI neturi pareigos specifiškai nieko nurodyti dėl neperleidžiamų atostogų dalies. Todėl, keisti dabartinių naudojamų formų ar įvesti naujų darbdaviui taip pat nėra jokio pagrindo.

Kaip visada, tikimės, kad šis komentaras Jums bus naudingas ir toliau laukiame Jūsų klausimų>>

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu