Harvard Business Review. Kavos pertraukėlės darbe nedidina produktyvumo

Pateikiame PVPA prenumeruojamame (galima skaityti on-line) Harvard Business Review žurnale aprašyto straipsnio santrauką.

 

Kiekvienam įprasta, kad darbo metu darome pertraukėles atsikvėpti. Manome, kad tai suteikia galimybę atstatyti jėgas ir su nauja energija grįžti prie darbo. Tačiau HBR pateikto tyrimo apžvalgoje teigiama, kad atsitraukimas nuo darbo toli gražu neprideda energijos, o greičiau atvirkščiai.

 

Vienintelė veikla, kuri geriausiai tinka darbinių pertraukėlių metu, tai pozityvi darbinė patirtis. Tinkamu pavyzdžiu galėtų būti mokymasis darbo metu, darbų plano sudarymas, kolegos pagyrimas ar pan. O tokia pertraukėlė darbe, kurios metu darbuotojas užsiima asmeninė ir su darbu nesusijusia veikla (atostogų planavimas arba muzikos klausymas) paprastai siejamas su sumažėjusiu darbingumu.

 

Energetinio balanso atstatymui tarnauja savaitgaliai, atostogos, tačiau jei kalbėsime apie trumpas pertraukėles darbo metu, tai daugiausia energijos suteikia su darbu tiesiogiai susijusi veikla.

 

Daugiau apie tai: Coffee Breaks Don’t Boost Productivity After All by Charlotte Fritz,Harvard Business Review. May 2012.

 

Apžvalgą parengė Karolina Zelbienė, 2012 m. gegužė.

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu