Darbo teisės rubrika, 2023 sausis

Rubriką rengia Rimantas Stanevičius, PVPA valdybos narys, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ darbo teisės advokatas.

Sveiki, mielieji,

Pirmiausiai – sveikiname su Naujaisiais! Kartu pradedame ir naują Darbo teisės rubrikos „sezoną“. Džiaugiamės, kad vis iškyla klausimų, į kuriuos galime padėti rasti atsakymų.

Klausimas: „Dėl dienų „savišvietai“ nuo 2023. Kaip dėl praktinio įgyvendinimo – ar darbdaviai turėtų imti kokius nors įrodymus dėl šių dienų? Kiek dabar skelbiama, privačiame versle tai bus nemokamos dienos. Prieš kiek laiko darbuotojas turėtų įspėti ir kokiais pagrindais darbdavys galėtų atsisakyti suteikti tokias dienas?

Komentaras: Įrodymai. DK nėra numatyta, kad savišvietai skirtą laiką ar su tuo susijusį prašymą darbuotojai turėtų pagrįsti kokiais nors įrodymais. Todėl manytume, kad labiau tikėtinas toks šios normos aiškinimas. Tuo labiau, kad po šia sąvoka gali patekti labai daug kas.

Apmokėjimo įtaka. Bendru atveju šios dienos nėra apmokamos (nebent kolektyvinėje sutartyje ar šalių susitarimu susitarta kitaip). Tad kitokia situacija susiklostytų, jei darbdavys sutiktų visas ar dalį šių laisvų dienų apmokėti. Tokiu atveju šalys gali labai konkrečiai susitarti ir dėl to kokia savišvieta, ir kokia jos dalis yra apmokama. Šiuos klausimus taip pat gali reglamentuoti atitinkama darbdavio politika.

Įspėjimas. Darbuotojas apie norėjimą pasinaudoti šiomis atostogomis turi įspėti darbdavį ne vėliau kaip prieš 20 darbo dienų. Specifiniai pagrindai darbdavio atsisakymui suteikti tokias atostogas taip pat nėra numatyti, vis dėlto manytina, kad jeigu darbdavys sugebėtų pagrįsti savo atsisakymą suteikti darbuotojui atostogas savišvietai būtent X dieną, pavyzdžiui, dėl gamybinio būtinumo, dėl to, kad tuo metu trūksta darbuotojų (pvz.: dėl kitų darbuotojų atostogų ar ligos) ir pan., tai tokiu atveju darbdavys galėtų svarstyti nesuteikti tokiam darbuotojui atostogų konkrečią dieną X. Vėlgi daug aiškiau būtų, jei su tuo susijusi tvarka būtų aptarta vidaus tvarkose ir suderinta su darbo taryba.

Kaip visada, tikimės, kad šis komentaras Jums bus naudingas ir toliau laukiame Jūsų klausimų>>

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu