Darbo teisės rubrika, 2022 rugpjūtis

Rubriką rengia Rimantas Stanevičius, PVPA valdybos narys, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ darbo teisės advokatas.

Kaip žinia, nuo šių metų rugpjūčio 1 d. įsigaliojo nemaža dalis Darbo kodekso pakeitimų (Valstybinės darbo inspekcijos trumpus susistemintus esminius DK pakeitimus rasite čia). Vieną klausimą, susijusį su šiais naujais pakeitimais, būtent ir gavome:

Sveiki, gal galite pakomentuoti nuo šio rugpjūčio 1 d. įsigaliosiančią teisę pagal 138 str., kai tėvai, auginantys 1 vaiką iki 12 metų galės pasinaudoti 1 laisva diena per 3 mėn. Kilo diskusija, kas laikoma 1 vaiku? Jei šeimoje auga 2 vaikai, iš kurių tik vienas vaikas yra iki 12 metų, ar jie taip pat galės pasinaudoti? <…>“.

Atsakymas – taip. Jeigu šeimoje yra bent vienas vaikas iki 12 metų, darbuotojas turi teisę pasinaudoti viena papildoma poilsio diena per 3 mėnesius. Šiuo atveju gali kilti klausimas, kaip skaičiuoti tuos 3 mėnesius toms įmonėms, kurie nori visas “skolas” darbuotojams grąžinti iki Naujųjų. Jeigu norite, kad tokie „mamadienių/tėvadienių“ ketvirčiai skaičiuotųsi tiksliai nuo Naujųjų, tokiu atveju galima suteikti 1 poilsio dieną laikotarpiu rugpjūtis-spalis ir 1 poilsio dieną už lapkričio ir gruodžio mėnesius. Tokiu atveju darbuotojams būtų suteikiama šiokia tokia papildoma nauda, tačiau nuo sausio jau būtų pradedamas naujas ciklas. Žinoma, galima likti ir prie skaičiavimo pradedant rugpjūčiu ir vis tęsiant po 3 mėnesius.

Kadangi pakeitimų nėra mažai, neabejojame, kad, atitinkamai, gali kilti ir naujų klausimų, kaip vieną ar kitą pakeitimą taikyti praktikoje, pavyzdžiui, kas galėtų būti laikoma „per didelėmis sąnaudomis“  vertinant, ar tenkinti darbuotojo prašymą dirbti jo pageidaujamu darbo laiko režimu ir pan. Todėl, lauksime Jums aktualių klausimų čia>>. 

Kaip visada, tikimės, kad šis komentaras Jums bus naudingas.

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu