Darbo teisės rubrika, 2022 birželis

Rubriką rengia Rimantas Stanevičius, PVPA valdybos narys, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ darbo teisės advokatas.

Sveiki, mielieji,

Pirmiausiai – sveikiname su prasidėjusia vasara! Tikimės, kad greitu metu ją pajausite ne tik pažvelgę į kalendorių, bet ir pro langą.

Šią kasmėnesinę rubriką norėtume paskirti informavimui (o gal tiksliau – priminimui) apie artėjančius pasikeitimus, susijusius su dienpinigių mažinimu.

Kas keičiasi? Kaip žinia, nuo šių metų liepos 1 d. įsigalioja tam tikri pakeitimai, kurie numato kitokią dienpinigių mažinimo tvarką (nebebus galima to daryti darbo sutartyje, kaip tai buvo daroma iki šiol). Nauja dienpinigių mažinimo tvarka būtų tokia:

  1. Vyriausybės patvirtinti maksimalūs dienpinigių dydžiai galės būti mažinami (bet ne daugiau kaip 50 proc.), jeigu tai bus numatyta kolektyvinėje sutartyje, o jeigu jos nėra – vietiniame norminiame teisės akte (paprastai tariant – vidiniame bendrovės dokumente);
  2. Mažesni dienpinigių dydžiai turės būti konkretūs ir diferencijuoti pagal objektyvius kriterijus;
  3. Prieš nustatant dienpinigių dydžius, turės būti įvykdytos informavimo ir konsultavimo procedūros DK numatyta tvarka. Jeigu dienpinigių dydžiai bus nustatomi lokaliniame akte – darbuotojai turės su tokiu aktu būti supažindinami pasirašytinai (supažindinimas įprastai naudojamomis informacinių technologijų priemonėmis taip pat tinkamas).

Kaip reaguoti? Jeigu svarstote, ar jau reikia persirašyti visas darbo sutartis, kuriose yra nuostatų dėl dienpinigių mažinimo, – ne, to daryti tikrai nereikia. Darbo sutartyse ši nuostata gali likti, tačiau norint ir toliau taikyti mažesnius dienpinigius – reikėtų imtis papildomų veiksmų, kaip nurodyta aukščiau: susitarti su profesine sąjunga ir įrašyti tai į kolektyvinę sutartį arba priimti vietinį lokalinį aktą —> įvykdyti informavimo ir konsultavimosi procedūras —> su atitinkamu dokumentu supažindinti darbuotojus.

 Kaip visada, tikimės, kad šis komentaras Jums bus naudingas ir toliau laukiame Jūsų klausimų>>.

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu