Harvard Business Review. Kuri komanda pranašesnė? Ta, kurioje daugiau moterų.

Pateikiame PVPA prenumeruojamame (galima skaityti on-line) Harvard Business Review žurnale aprašyto tyrimo santrauką.

Visiems gerai žinoma taisyklė, kad bendras grupės intelekto koeficientas (IQ) nėra lygus jos narių IQ vidurkiui. Tai reiškia, kad surinkę labai protingų žmonių komandą mes negalime būti tikri, kad ši grupė dirbs efektyviai. Tačiau, kaip teigia HBR pateikto tyrimo autoriai, dėl vieno dalyko galime būti užtikrinti – kuo daugiau moterų darbo grupėje, tuo geresni šios grupės darbo rezultatai.
Tyrimas rodo, kad galutiniam rezultatui neturi įtakos ne tik grupės narių IQ, bet ir jos narių pasitenkinimas, sutelktumas, motyvacija. Svarbiausia, pasak autorių, dirbant kartu – jautrumas aplinkiniams. Daugelis tyrimų įrodo, kad būtent moterys paprastai pasižymi šia savybe labiau, nei vyrai. Efektyviose grupėse nariai atidžiau klauso vieni kitų, konstruktyviai išsako kritiką, yra atviri idėjoms ir neautokratiški. Tyrėjai ir savo tyrime pastebėjo, kad grupės, kuriose dominavo aukštą IQ turintys asmenys, nepasiekė gerų rezultatų.
Paprastai, kai buriame komandą, siekiame įvairovės, kad būtų tiek vyrų, tiek moterų. Autoriai, remdamiesi gautais rezultatais, teigia, kad pakviesti į darbo grupę daugiau moterų būtų protingas sprendimas. Žinoma, tik iki tam tikros ribos, nes vien iš moterų sudarytos darbo grupės išskirtinių rezultatų neparodė.
Daugiau apie tyrimą: Defend Your Research: What Makes a Team Smarter? More Women. Harvard Business Review. June 2011.
Apžvalgą parengė Karolina Zelbienė

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu