Harvard Business Review. Kaltės jausmas daro mus geresniais vadovais

Harvard Business Review. Kaltės jausmas daro mus geresniais vadovais
 
Pateikiame PVPA prenumeruojamame (galima skaityti on-line) Harvard Business Review žurnale aprašyto straipsnio santrauką.
HBR pateiktas tyrimas, kuris įrodo, kad didesnį kaltės jausmą jaučiantys žmonės deda daugiau pastangų darbe ir pasiekia geresnių rezultatų, nei jų kolegos. Taip pat jie vertinami kaip geresni vadovai nei tie, kurie nelinkę jausti kaltės.
Ryšys tarp kaltės jausmo ir darbo atlikimo stulbinantis. Tie darbuotojai, kurie jaučia didesnę kaltę, yra labiau atsidavę kompanijai, linkę ją reklamuoti, lengviau susitaiko su jų atleidimu iš darbo bei reikalui esant gali atleisti kitus. Jie, kaip geri kareiviai, mano, kad jeigu žmonių atleidimai padės visai organizacijai sutaupyti, tai taip ir reikia daryti. Manoma, kad tokie žmonės į pirmą vietą iškelia organizacijos, o ne savo asmeninius tikslus. Jie linkę matyti visumą, o ne atskirus fragmentus. Taip pat kaltės jausmas sustiprina jaučiamą atsakomybę už savo veiksmus, todėl tokie žmonės gali būti geresniais vadovais.
Tyrėjai nemano, kad dirbtinas kaltės jausmo kėlimas darbuotojams vers juos geriau dirbti. Atvirkščiai, tai gali sukelti pasipriešinimą. Didelis kaltės jausmas gali turėti ir kitų neigiamų pasekmių, pavyzdžiui asmeniniame gyvenime. Tačiau tai jau klausimai, į kuriuos atsakys kiti tyrimai.
Apžvalgą parengė Karolina Lukauskaitė
Daugiau apie tyrimą: Defend Your Research: Guilt-Ridden People Make Great Leaders. Harvard Business Review. January–February 2011.

Prisijungimo duomenis prie virtualaus Harward Business Review žurnalo rasite vidiniame PVPA narių puslapyje arba kreipkitės į R.Starkienę el. paštu renata@pvpa.lt .

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu