Darbo teisės rubrika. 2022 m. gegužė

Rubriką rengia Rimantas Stanevičius, PVPA valdybos narys, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ darbo teisės advokatas.

Klausimas: Jei darbuotojas pageidauja dirbti per dvi darbovietes, vienoje pilnas etatas 40 valandų per savaitę, nekintamas 5 darbo dienų grafikas, kiek laiko maksimaliai jis gali dirbti pas kitą darbdavį? Ar abu darbdaviai turi sekti darbuotojo minimalius poilsio laikus ir maksimalius darbo laikus? Kaip tuomet turi būti įformintas toks susitarimas darbo sutartyje?

Atsakymas: Dabartinis darbo kodeksas nereikalauja iš darbdavio sekti, kiek darbuotojas dirba kituose darbuose. Tai yra paliekama darbuotojo atsakomybei. Bendri darbo laiko apribojimai, dirbant kelis darbus, leidžia dirbti 60 val. per savaitę bei 12 val. per dieną. Tad jei būtų norima šių ribojimų laikytis, darbuotojui lieka taip vadinama pusė etato (4 val. per dieną. 5 dienos per savaitę).

Klausimas: Turime klausimą dėl darbuotojo asmeninio el. pašto naudojimo. Organizuosime online mokymus, kuriuos ves mūsų prekių gamintojas. Ar galime jam perduoti mūsų darbuotojų asmeninius el.pašto adresus, į kuriuos bus nusiųsta informacija apie būsimus mokymus. Ar reikalingas atskiras darbuotojų sutikimas dėl el.pašto naudojimo / perdavimo gamintojui?

Atsakymas: Suprantame, kad kalbate apie asmeninius darbuotojų darbinius el. pašto adresas (suteiktus darbdavio). Darbuotojų kvalifikacijos kėlimas, įvairių mokymų ir kursų jiems vedimas yra vienas iš įprastų darbdavio atliekamų duomenų tvarkymo tikslų. Duomenys šiuo tikslu gali būti tvarkomi remiantis teisėtu darbdavio interesu – kelti darbuotojų kvalifikaciją. Todėl, darbuotojų sutikimas dėl tokių duomenų perdavimo prekių gamintojui nėra reikalingas – duomenys perduodami teisėto intereso pagrindu. Tačiau bet kokiu atveju svarbu užtikrinti šias dvi sąlygas: (i) prekių gamintojas el. paštus naudos tik mokymų medžiagai nusiųsti; ir (ii) darbuotojai apie duomenų perdavimą yra informuoti (pvz. asmens duomenų tvarkymo taisyklėmis).

Klauskite teisininko>>

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu