S.Grudienės įspūdžiai iš Šiaurės šalių personalo asociacijų susitikimo

IMG_0803 Balandžio 12-13 dienomis PVPA Valdybos pirmininkė Solveiga Grudienė buvo Taline, kur vyko NEEM  (North European Exchange Meeting) – Šiaurės šalių personalo asociacijų darbinis susitikimas. Solveigos įspūdžiai: „Tai kasmet vykstantis renginys, kuriame dalyvauja Skandinavijos, Baltijos šalių, taip pat – Olandijos, Jungtinės Karalystės personalo asociacijų atstovai. Šių susitikimų tikslas – dalintis naujausia informacija apie personalo valdymo situaciją, tyrimus ir naujas praktikas, svarstyti aktualius regiono klausimus ir drauge ieškoti sprendimų.

Pranešimai buvo skirti įvairiems personalo valdymo klausimams bei perspektyvoms aptarti. CIPD  atstovas Ed Houghton iš JK pristatė tyrimą apie tai, kokia ateityje tikėtina bus personalo funkcija, kad ji būtų naudinga organizacijai. Akcentas – į tai, kad reikia būti labiau pasirengusiems įgyvendinti pokyčius organizacijose. Pasak tyrimo, tik 34% personalo vadovų tam yra pakankamai pasirengę. Norvegijos personalo asociacijos vadovas Even Bolstad kalbėjo apie išorinių ekspertų-profesionalų pasitelkimą kaip galimybę, kurios neišnaudoja organizacijos tam, kad lanksčiau ir greičiau prisitaikytų prie besikeičiančios aplinkos. Suomijos atstovė iš Aalto universiteto Niina Nurmi kalbėjo apie globalių komandų darbą ir jų iššūkius, kylančius dėl laiko juostų, kultūrinių skirtumų bei virtualaus bendravimo. Kiti pranešėjai taip pat akcentavo lankstumo, gebėjimo prisitaikyti prie pokyčių svarbą įvairiais aspektais – nuo kūrybiškumo skatinimo iki darbo vietos dizaino kaip priemonės didinti darbuotojų įsitraukimą.

IMG_0762 IMG_0855

Greta pranešimų, kurių metu buvo pristatyti tyrimai bei praktikos, taip pat vyko  vizitai į Talino įmones. Estijos informacinės sistemos demonstraciniame centre turėjome galimybę susipažinti su Estijos skaitmenizavimo lygiu. Viešasis sektorius Estijoje skaitmenizuotas labai stipriai, nes valstybė tai yra išsikėlusi kaip prioritetą ir jau daug metų kryptingai dirba ta linkme.

Kitas įdomus vizitas buvo į IT įmonę Proekspert, kuri gyvena be formalių vadovų. 130 darbuotojų turinti įmonė prieš keletą metų nusprendė, kad jiems geriau seksis dirbti neturint formalių vadovų, o dirbant projektinėmis komandomis. Veiklos rezultatai ir darbuotojų pasitenkinimas bei lojalumas rodo, kad taip ir yra.

Buvo įdomu ir naudinga dalyvauti NEEM susitikime: su kolegomis aptarti aktualius klausimus, užmegzti naujų kontaktų. Didžiausias įspūdis – Estijos skaitmenizacijos pažanga. Kad ir kaip didžiuojamės savo technologine pažanga, mums, Lietuvai, tikrai yra kur pasitempti.   Džiugu, kad PVPA irgi judame ta linkme – neseniai startavusi darbo grupė, skirta popieriniams personalo valdymo dokumentams mažinti, tikėtina, bus naudinga mūsų nariams.“

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu