DARBUOTOJŲ ĮGALINIMO PRAKTIKOS

Mantas-mazDr. Mantas Tvarijonavičius, PVPA valdybos narys, GoodPeople.lt partneris

Pastarųjų mėnesių PVPA veikla yra nuspalvinta darbuotojų įgalinimo iššūkiais. Greta apskrito stalo diskusijų, pasiruošimo kasmetiniam personalo rodiklių tyrimui ir jubiliejinei konferencijai, įvyko 5 renginiai įgalinimo tema „Rytas kitaip“. Organizatorių vardu ir kaip visų šių renginių moderatorius džiaugiuosi, kad  PVPA nariai aktyviai domisi darbuotojų įgalinimo iššūkiais ir praktikomis. Įgalinimo iššūkiams skirtuose renginiuose jau dalyvavo daugiau kaip 100 dalyvių.

Įvykusių renginių apžvalga

Gruodžio mėnesį Vilniuje, o po poros mėnesių ir Kaune, diskutavome apie darbuotojų įgalinimą iš esmės: kas yra įgalinimas, kokią vertę įgalinti darbuotojai kuria įmonėms, kokios pasiteisinusios įgalinimo praktikos veikia Lietuvos įmonėse. Šiose diskusijose buvo galima „prisimatuoti“ knygoje „Kaip įgalinti“ (Vaga, 2015) pristatytas darbuotojų įgalinimo praktikas: pasitikrinti, kaip jos veikia jūsų įmonėse, apsikeisti patirtimi su kolegomis ir paieškoti naujų darbuotojų įgalinimo idėjų. Sausio mėnesį pradėjome renginiu „Rytas kitaip su Juste Vižinyte: darbuotojų įgalinimas TEO“. Vasarį svečiavomės IF draudime, kur įmonės vadovė Žaneta Stankevičienė dalinosi darbuotojus įgalinančios komunikacijos praktikomis. Kovo mėnesį pradėjome su Aurimu Baku – WoraPay bendraįkūrėju, DocLogics valdybos pirmininku. Aurimas dalinosi savo patirtimi, kaip įgalinti jauną Y kartos IT specialistą greitai augančiame versle.

Darbuotojų įgalinimo tendencijos Lietuvoje

Iš renginiuose pristatytų praktikų ir aktyvių diskusijų ryškėja keletas įgalinimo tendencijų.

Vadovas, vadovas, vadovas. Akivaizdu, kad tiesioginio vadovo vaidmuo įgalinant darbuotojus yra kritiškai svarbus. Jei tiesioginis vadovas bus linkęs įtraukti darbuotojus į sprendimus, skatins darbuotojus siūlyti problemų sprendimo variantus, rodys pasitikėjimą savo darbuotojais – tokio vadovo komandoje bus daugiau įgalintų darbuotojų. Posakis „darbuotojai ateina į organizaciją dėl organizacijos, o išeina dėl vadovo“ turi prasmės. Būtų galima perfrazuoti: „Darbuotojus įgalina organizacija, o įgalinimą atima – vadovas“.

Komunikacija ir viešumas. Jei siekiate, kad darbuotojai jaustųsi labiau įgalinti gerai atlikti savo darbą – suteikite jiems informacijos ne tik apie jų darbą, bet ir gerokai plačiau: apie organizaciją, jos būklę, finansinius rezultatus, iššūkius, ateities viziją. IF draudimo pavyzdys rodo, kad su visa organizacija galima dalintis net ir valdybos protokolais ar finansiniais įmonės rodikliais. IT kompanijų pavyzdžiai rodo, kad bendravimas su darbuotojais turėtų būti dažnas ir neformalus.

Pasitikėjimas darbuotojais. Tai – organizacijoje dominuojanti nuostata, vertybė, kad darbuotojai iš principo yra geri, kad yra linkę dėti pastangas vardan bendro organizacijos tikslo. Tokios organizacijos nedraudžia darbuotojams darbo metu lankytis Facebook‘e, neriboja laiko vidiniuose socialiniuose tinkluose, nekontroliuoja darbo laiko, skatina pačius darbuotojus sugalvoti ir įgyvendinti idėjas. Tokios organizacijos suteikia atsakomybę darbuotojams spręsti patiems – pavyzdžiui, nuspręsti, kokią nuolaidą suteikti klientui. Tokios organizacijos leidžia darbuotojams klysti ir, kaip patirtimi dalinosi Aurimas Bakas, džiaugiasi, kai darbuotojai darė kažką naujo ir suklydo.

Kiti rytai kitaip

Balandį, gegužę ir birželį planuojame kitus „Rytas kitaip“ renginius įgalinimo tema. Sekite PVPA naujienas ir dalyvaukite. Turite priemones, kaip sėkmingai įgalinate darbuotojus savo įmonėje? Norite pasidalinti platesniame rate? Parašykite man: mantas@goodpeople.lt

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu