Darbo teisės rubrika. 2019 m. balandis

Rubriką rengia Rimantas Stanevičius, PVPA valdybos pirmininkas, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ darbo teisės advokatas.

Šį kartą dalinamės keliomis įžvalgomis apie nuo metų pradžios įsigaliojusį Pranešėjų apsaugos įstatymą, tiksliau, ko jis reikalauja iš darbdavių. Taigi trumpai apie kertinius punktus:

Kam taikoma: visiems, tačiau toliau aptariama pareiga įdiegti specialų kanalą taikoma 50 ir daugiau darbuotojų turinčioms privataus sektoriaus įmonėms ir didžiajai daliai viešojo sektoriaus įmonių.

Ką reikia padaryti: (1) įdiegti vidinį pranešimų kanalą (angliškai dar vadinamą whistleblowing), (2) paskirti kompetentingą subjektą (matyt, vieną iš darbuotojų, bet galima skirti ir išorinius paslaugų teikėjus), kuris administruoja šį kanalą, ir (3) tinkamai informuoti apie tai visus darbuotojus (patvirtinant su tuo susijusią tvarką ir su ja supažindinant). Teisės aktai numato ir papildomų  pareigų, tačiau šias tris galima išskirti kaip labiausiai apčiuopiamas.

Ką reiškia „kanalas“:  bet koks būdas, kuriuo teikiama informacija pasiektų minėtą kompetentingą subjektą (pavyzdžiui, įmonė gali suteikti galimybes tai padaryti asmeniškai, paštu arba el. paštu, interneto svetainėje ir t.t.).

Kas dar įdomaus:  du dalykai: (1) kanalu informaciją pateikusiems asmenims taikoma apsauga (draudžiama dėl tokio informacijos pateikimo atleisti ar kitaip už tai bausti), ir (2) minėtas kompetentingas subjektas tam tikrais atvejais privalo (!) gautą informaciją perduoti teisėsaugos institucijoms.

Kadangi įstatymas šviežias, bus įdomu stebėti, kaip vystysis jo taikymo praktika ir kaip bus žiūrima į jau minėtą privalomumą pranešti teisėsaugos institucijoms apie įmonėje vykstančius teisės aktų pažeidimus. Tiek būtų trumpai, o jei ši tema Jums pasirodys įdomi – Klauskite teisininko. 

Kartu atsakome į gautus klausimus (šį kartą apie darbo tarybas):

Kaip vyksta darbo tarybos pirmininko atsistatydinimas iš šių pareigų?

Procesas ir pagrindiniai dokumentai būtų šie:

  1. Pirmininko laisvos formos atsistatydinimo pareiškimas, adresuotas darbo tarybai.
  2. Darbo tarybos sprendimas, kuriuo patvirtinami naujo darbo tarybos nario, keičiančio atsistatydinusįjį, įgaliojimai. Šis naujas narys paimamas iš atsarginių darbo tarybos narių sąrašo. Prisiminimui – šis sąrašas susiformuoja iš kandidatų, rinkimuose gavusių bent vieną balsą, bet neišrinktų į darbo tarybą (pagal jų surinktų balsų skaičių mažėjančia tvarka). Kas dar? – aptariamas darbo tarybos sprendimas gali būti įformintas protokolu ar kita įprasta tvarka.
  3. Naujo darbo tarybos pirmininko išrinkimas ir darbdavio informavimas apie tai (vėlgi įprasta tvarka).

Toliau laukiame Jūsų klausimų.

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu