Darbo teisės rubrika. 2019 m. gruodis

Rubriką rengia Rimantas Stanevičius, PVPA valdybos pirmininkas, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ darbo teisės advokatas.

Kaip ir kiekvieną mėnesį, grįžtame pas Jus su atsakymais į užduotus klausimus, taip pat dalinamės viena ar kita aktualija, įdomybe ar pan. Šį kartą tai bus pasikeitimai dėl išskaitų iš darbo užmokesčio dydžio (CPK 736 str.).

Taigi nuo 2018 m. gruodžio 1 d. įsigaliojo nauja Civilinio proceso kodekso 736 str. redakcija, kuri sumažino išskaitymo iš darbo užmokesčio maksimalų dydį nuo 70 procentų iki 50 procentų. Tai gali būti svarbu tiems, kurie taiko šią praktiką arba yra sudarę sutarčių dėl tokių išskaitų ar dar kaip nors su tuo susiduria.

Išskaitos darbo užmokesčio yra gana rizikingas ir sudėtingas žanras. Todėl darant jas, ypatingai atleidimo metu, teismas ar darbo ginčų komisija gali konstatuoti, kad jos padarytos neteisėtai. Tai, deja, reikš kad su darbuotoju neatsiskaitėme laiku, t.y. turime mokėti laiku neišmokėtą dalį kiekvieną mėnesį iki pat atsiskaitymo (max. už 6 mėnesius). Taigi, išskaita darbdaviui gali kainuoti daug brangiau nei iš pradžių gali pasirodyti.

Ką galima svarstyti vietoje to? (i) susitarti su darbuotoju dėl tokių išskaitų po žalos padarymo fakto (t.y. nedaryti to vienašališkai), (ii) jei tokio susitarimo neįmanoma pasiekti, galima pačiam darbdaviui kreiptis su ieškiniu prieš darbuotoją, kartu pilnai su juo atsiskaityti, kad nekiltų aukščiau aptartų pasekmių. Kadangi tokios istorijos plinta greitai – vieną/kitą kartą pasielgus principingai, kitą kartą panašiu atveju bus lengviau susitarti.

Klausimai – atsakymai:

  1. Ar yra legalių būdų turėti 6 mėn. darbuotojo / darbdavio išbandymo laikotarpį?

Tiesioginis atsakymas į Jūsų klausimą yra ne, nes bet koks susitarimas, ar tai būtų dėl naujo 3 mėnesių išbandymo laikotarpio, ar dėl 6 mėnesių išbandymo laikotarpio, bus laikomas negaliojančiu (to geriau apskritai nedaryti).

Kokie gali būti sprendimo būdai? (i) jeigu leidžia situacija, galima padaryti vienetinę poziciją, kuri vėliau bus panaikinta, jeigu darbuotojas nepateisins darbdavio lūkesčių (atleidimo kaštai per pirmus darbo metus yra gana nedideli, tačiau tai neapsaugo nuo absoliučių garantijų); (ii) galima sudaryti terminuotą darbo sutartį nuolatinio pobūdžio darbams (negali būti daugiau kaip 20 procentų visų darbdavio sudarytų darbo sutarčių skaičiaus); (iii) jeigu leidžia situacija, galima darbuotoją pradžioj samdyti per laikinąją įdarbinimo įmonę.

Būtumėme dėkingi, jei pasidalintumėte savo praktikomis.

  1. Ar mirus darbuotojui kartu išnyksta ir jo teisė į kompensaciją už kasmetines atostogas, ar darbdavys privalo ją išmokėti (jei atsakymas taip, tuomet kam)?

Ne, tokia teisė neišnyksta, ji pereina paveldėtojams. Reiktų sumokėti kartu su užsilikusiu atlyginimu ir kitomis sumomis.

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu