Mintys po PVPA forumo apie užsieniečių įdarbinimą

Šalies ekonomikai atsigaunant ir darbdaviams vėl ėmus kalbėti apie profesionalių darbuotojų trūkumą, Personalo valdymo profesionalų asociacija 2014.01.16 pakvietė įvairių sektorių verslo įmonių personalo specialistus, įdarbinimo agentūrų ir valstybinių institucijų atstovus į forumą „Lietuvos darbo rinkos tendencijos. Užsieniečių įdarbinimas – sprendimas ar galvos skausmas?“. Forumo metu Lietuvos darbo ir socialinių tyrimų instituto, VšĮ „Investuok Lietuvoje“, advokatų kontoros SORAINEN specialistai apžvelgė Lietuvos darbo rinkos tendencijas, esamą užsieniečių įdarbinimo tvarką bei artimiausius pokyčius toje srityje.

Lietuvoje vykstantys demografiniai pokyčiai (sparčiausiai pasaulyje mažėjantis gyventojų skaičius, senėjanti visuomenė) neišvengiamai verčia personalo specialistus ieškoti netradicinių sprendimų trūkstamiems specialistams surasti. Lietuvos darbo ir socialinių santykių instituto direktorius, profesorius Boguslavas Gruževskis pateikė apklausos duomenis, kurie akivaizdžiai parodo, kad  44 proc. Lietuvos darbdavių susiduria su problema rasti tinkamą specialistą, ir pagrindė statistika, kodėl ši problema kasmet tik didės.
Anot profesoriaus, darbdaviai ir personalo specialistai turėtų žinoti, kad ir ateityje reikiamų darbuotojų rasti nebus lengviau, todėl jau dabar reikėtų apsvarstyti kitas apsirūpinimo darbuotojais galimybes, kurias darbdaviams atveria laisva darbo rinka, vyresnio amžiaus darbuotojų ilgesnis išlaikymas darbo rinkoje ir užsieniečių įdarbinimas.
Forumo dalyviai sutarė, kad dabar galiojanti užsieniečių įdarbinimo tvarka leidžia pakankamai nesudėtingai įdarbinti Europos Sąjungos šalių piliečius bei komandiruotus piliečius. Visgi trečiųjų šalių piliečių įdarbinimas gana keblus dėl daugelio reikalavimų, kurių ne visi yra logiški ir būtini, bei dėl reikalingų nemažų laiko sąnaudų visoms procedūroms atlikti bei leidimams gauti.
Nemažai nusiskundimų išsakyta Migracijos departamento darbuotojų darbu, – Lietuvos darbdavius ir užsieniečius iki šiol glumina prasta klientų aptarnavimo kokybė ir ypač užsienio kalbų nemokėjimas. Tai ne tik nepadeda tinkamai ir laiku sutvarkyti dokumentus, bet ir prastina Lietuvos kaip patrauklios užsienio specialistams šalies įvaizdį.
VšĮ „Investuok Lietuvoje“ projektų vadovas Paulius Vertelka pristatė Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas, įsigaliosiančias nuo 2014 m. vasario mėn., o taip pat ir su Seimo pavasario sesijai teikiamomis pataisomis,- šios pataisos neabejotinai turėtų pagreitinti ir supaprastinti užsieniečių įdarbinimo procedūras.
Forume dalyvavę darbdavių atstovai vieningai sutarė, kad norint darbdaviams sudaryti galimybes apsirūpinti trūkstamais specialistais, reikalinga palanki teisinė aplinka ir pačių įmonių pasirengimas tam – nusiteikiant geranoriškai priimti kvalifikuotus kitų šalių specialistus bei padėti adaptuotis  ne tik imigrantams, bet esamiems įmonės darbuotojams.

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu