PVPA Valdybos pirmininkės S.Grudienės įspūdžiai po EAPM ir CIPD konferencijų

2013 lapkričio 5-7 d. PVPA valdybos pirmininkė Solveiga Grudienė atstovavo mūsų asociacijai European Association for People Management (EAPM) ir giminiškos mums Jungtinės Karalystės asociacijos CIPD metinėse konferencijoje bei parodoje. Sulaukėme žinių, kad, besibaigiant mūsų bandomajam periodui, stojant į EAPM, kitąmet jau būsime pakviesti tapti tikraisiais nariais. Džiugu, kad pokalbių metu pristatant asociaciją, kolegos iš kitų šalių domėjosi Personalo valdymo standarto programa, kaip struktūruota priemone personalistų profesiniam tobulėjimui, nes daugelis apie tai galvoja, tačiau neturi tokių mokymo programų. Su CIPD atstovais (tai jau šimtmetį šventusi organizacija, sertifikuojanti personalo valdymo specialistus ne tik UK, bet ir už jos ribų ir vienijanti daugiau nei 130 000 narių) diskutuota apie Personalo valdymo standarto programos akreditavimą kaip CIPD programos, arba kad ši programa galėtų tapti CIPD profesinės kvalifikacijos pripažinimo proceso dalimi.

EAPM kongrese (lapkričio 5 d.) dalyvavo virš 150 delegatų iš įvairių šalių organizacijų. Pagrindinė kongreso tema – talentai („Managing the New Global Talent Realities“). Įvairiais aspektais buvo nagrinėta talentų tema – nuo naujai nuskambėjusio termino Talent Intelligence iki tradicinio Boston Consulting Group tyrimo pristatymo apie personalo valdymo tendencijas susietai su talentų  valdymu. Kai kurie pranešimai lietė temas, kurios mūsų kontekste skambėjo gana naujai: pvz. apie demografinių klausimų sprendimą – lyčių ir amžiaus balanso užtikrinimą – organizacijoje (Unilever atvejo pristatymas). Arba – labai atspindėjo ir mūsų šiandienos aktualijas – kaip pritraukti reikalingas kompetencijas turinčius žmones į organizaciją, kaip juos vystyti ir išlaikyti (Hilton viešbučių tinklas, Shell kompanija ir kt.). Taip pat – buvo pristatyti pavyzdžiai, kaip socialinės komunikacijos pagalba organizacijos sprendžia talentų valdymo iššūkius (Draudimo kompanija Allianz, Europos branduolinių tyrimų organizacija CERN, kuri vykdo visiems žinomą projektą susijusį su dalelių greitintuvo paleidimu).

Bendras įspūdis iš šio kongreso – įvairių lygių personalo valdymo profesionalai supranta, kad reikia fokusuotis į talentų ugdymą ir išlaikymą, bet lengviau ir greičiau kalbėti apie jų pritraukimą. Kai kurie pranešimai kvietė neįsivelti į „karą dėl talentų“, nes „tada kyla algos, bet nekyla kompetencija“. Idėjiškai dauguma tam pritaria, bet pranešimų lygmenyje vyravo atvejai, kuriuose buvo nagrinėjamos įvairios talentų pritraukimo strategijos, nes taip tarsi greičiau, lengviau… Kongreso pabaigai EAPM vadovybė akcentavo bendradarbiavimo svarbą formuojant bendrą progresyvų požiūrį į personalo valdymą ir su tuo susijusias geresnes galimybes europinės asociacijos nariams.

CIPD konferencijoje ir parodoje dalyvavo virš 160 organizacijų, kurios pristatė įvairiausias su personalo valdymu susijusias paslaugas, produktus ir patirtį. Vyko daugiau negu 40 seminarų parodos metu bei 35 konferencijos renginiai: pristatymai, atvejų analizės ir praktinės dirbtuvės. Daug vietos parodoje buvo skiriama darbuotojų sveikatos paslaugoms (įvairų formų draudimai, paslaugų paketai, tyrimai ir kt.), IT sistemų, skirtų personalo valdymui (nuo didelių srautų CV apdorojimo iki sistemų, leidžiančių organizuoti, pravesti bei sisteminti videointerviu su kandidatais panaudojant šiuolaikines technologijas) pristatymui. Tiekėjai pristatinėjo įvairius įrankius, skirtus darbuotojų bei kandidatų vertinimui internetu, nuotolines bei patyrimines mokymo programas ir įvairias kitas personalo valdymui bei vystymui skirtas paslaugas. Atkreipiau dėmesį, kad daug kur plačiai naudojami įvairiausi socialinės komunikacijos kanalai.

Tai buvo įdomus didžiulis renginys, kuris užpildė didžiausią Mančesterio konferencijų centrą (panašų į mūsų Litexpo) ir sutraukė personalo valdymo srityje dirbančius žmones iš viso pasaulio.

 Solveiga Grudienė

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu