Mintys po 2013.09.30 pašnekesių po fikusu „Kūrybiškumo konvejeris”

Rugsėjo 30 d. vėl rinkomės į paskutinį mėnesio pirmadienį organizuojamą asociacijų HUB’o  susitikimą ”Pašnekesiai po fikusu“. Šįkart vakaro svečias buvo Komunikacijos agentūrų asociacijos (KOMAA) valdybos pirmininkas Gintaras Šeputis.

Vakaras buvo skirtas kūrybinių technologijų pristatymui – būtent jos padeda kūrybiniams darbuotojams išvengti tokių reiškinių, kaip „bloga nuotaika“, „nėra įkvėpimo“ ir pan.

Gintaras pirmiausia parodė skirtumą tarp talento ir kūrybiškumo: talentas daugiau būna paveldėtas, o kūrybiškas gali būti kiekvienas. Tikrasis kūrybiškumas prasideda tuomet, kai atsiduri situacijoje, kurios nežinai, kaip išspręsti. „Nėra problemos – nėra kūrybos“, – teigė kalbėtojas.

Identifikuojant esminę problemą, labai svarbu užduoti klausimus:

  • „Kodėl?” (Design thinkinginovacijų forume sužinojome apie 5 KODĖL? metodą, Gintaras teigia, kad tų „kodėl“ gali būti daug daugiau)
  • „Kas turėtų pasikeisti po sprendimo įgyvendinimo?“
  • „O kas man iš to? (ypač asmeniniuose klausimuose svarbu apsibrėžti motyvaciją).

Toliau per pavyzdžius nagrinėjome galimas kūrybiškumą išlaisvinančias technologijas: užduoti klausimą; 180; sukeisti; atimti/pridėti; soliteris; sapnai; genijus; atsitiktinumas ir kt.  G.Šeputis užsiminė apie jam patinkančią ir plačiai pritaikomą tarybinio išradėjo Henriko Altšulerio su bendraminčiais sukurtą metodiką TRIZ bei kvietė ja pasidomėti plačiau. Šios technologijos lengvai adaptuojamos kasdieniniame gyvenime, įprastinėje veikloje, sudėtingose situacijose, kuomet reikia surasti nestandartinių sprendimų.

Dar keletas tezių iš susitikimo:

Kaip atpažinti gerą sprendimą/idėją: kai resursai, susiję su idėjos įgyvendinimu artimi nuliui, o galimi rezultatai artėja prie begalybės; kai idėja užrašoma vienu sakiniu, o jos išpildymo formų – milijonas.

Technologijos reikalingos, kad iš kasdienybės patektum į paralelią erdvę prie netikėtų, negirdėtų sprendimų.

Kūrybos etape svarbiausia – nutildyti teisėją (visi tik siūlo idėjas, niekas nevertina).

Geras – puikaus priešas.

Kūrybiškumas kaip gyvenimo būdas – visada turėti šalia užrašus, kur nedelsiant užsirašai mintis, kad nepamirštum.

90 proc. W.A.Mocarto kūrinių buvo užsakymai – kas prisimena užsakovus?

Nėra nekūrybiškų žmonių, tik ne visi kuria.

Sukūrus gerą dalyką, reikia mokėti fanatiškai jį pristatyti.

Dalintis

Jums taip pat gali būti įdomu